Svájci gazdánál az első európai NSX

A Honda nagykövete, Claude Sage kapta az első európai NSX szupersportautót. A kulcsokat a Honda Motor Europe francia társképviseletének elnöke, Taku Kasahara adta át Monaco-ban.

Sage a svájci Honda alapítója és korábbi elnöke, s immáron a Honda NSX & Sportscar Club tagja is egyben. Ő maga is kivette részét az 1990-es elődmodell fejlesztéséből. Az érdekes történet egészen 1984-ig nyúlik vissza, amikor a HP-X (Honda Pininfarina eXperimental) névre keresztelt prototípust kezdték fejleszteni. A Honda és az olasz dizájnstúdió, a Pininfarina közös munkájaként született a sportautó, amelybe Formula 2-es, V6-os motort képzeltek. Claude Torinóban és Tochigiben is dolgozott, mielőtt a projekt az NSX (New Sports eXperimental) kódnevet kapta, és megkezdődött egy legendás négykerekű pályafutása.

100306 First European NSX Delivered To Honda Ambassador Claude Sage2

A sorozatgyártású változat fejlesztése 1989-ben kezdődött. Claude ekkor fejlesztőpilótaként segítette a munkálatokat. 1993-ban az általa vezetett prototípus alapjaira építették az NSX Le Mans-i kivitelét, amely az ezt követő évben állt rajthoz - vele a volán mögött.

Sage megjegyezte: "Az új NSX igazán a modern sportautók szegmensébe tartozik technológiája és gazdag japán eredete miatt egyaránt. Tökéletesen követi az első generációs modellt."