Ismét fogyasztásbajnok a Civic és a CR-V

82431 Honda Takes Home Most Awards For One Manufacturer In 2016 MPG Marathon 1

A Honda szerezte a legtöbb díjat a gyártók között az éves MPG Marathon versenyen az Egyesült Királyságban. A Civic Tourer és a CR-V i-DTEC modellekkel képviseltetett vállalat a Leghatékonyabb Családi Autó és a Leghatékonyabb Összkerékhajtású Autó kategóriában szerzett győzelmen felül sikert aratott, illetve dobogóra állhatott az egyendobozzal megpakolva végzett fogyasztásvizsgálat eredményeinek, továbbá a százalékos fogyasztásjavítás és a legjobb fogyasztás terén végzett összehasonlításoknak köszönhetően.

Az MPG Marathon egy intenzív kétnapos megmérettetés, amelyen a vezetők képességeit és az autók valós fogyasztását teszik próbára. Az október végi eseményen 24 jármű indult összesen. A szabályok a valaha volt legszigorúbbra sikerültek 2016-ban, így alaposan feladták a leckét a pilótáknak, akiknek nem kis fejtörést okozott megtalálni a számukra legkedvezőbb utat, amelyen autózva célba értek az ország szívén keresztül - a maximális hatékonyságra törekedve.

Ismét fogyasztásbajnok a Civic és a CR-V

Két nap leforgása alatt körülbelül 400 mérföldet tettek meg (kb. 644 km). Feladatuk a lehető legjobb fogyasztás elérése volt, hogy számszerűen mérhető legyen a gyártó által megadott minimum túlteljesítése. Figyelmük egy percig sem lankadhatott, hiszen könnyen lehetett büntetést összeszedni a folyamatos megfigyelés révén.

A Honda díjait egyrészről a BBC közlekedési tudósítója, Paul Clifton és a korábbi rendőrnyomozó Shaun Cronin nyerte az 1.6-os dízel CR-V-vel, amellyel tavaly aranyérmet szereztek. Az összkerekesek és az egyendobozzal megpakolt fogyasztásbajnokok kategóriájában jeleskedtek 4,43 literrel, amely 13,31%-kal múlta alul a hivatalos adatot. A túlteljesítés terén ez a második helyre volt elegendő. Két nap alatt 626 km-t tettek meg mindössze 27,73 liter üzemanyaggal.

Ismét fogyasztásbajnok a Civic és a CR-V

Paul Clifton megjegyezte: "Az idei volt az eddigi legkeményebb MPG Marathon. Két nap leforgása alatt hatékonyan kellett haladni a tengerszinttől egészen Anglia legmagasabb hegyéig, a Ben Nevis-ig. És mindezt háromszor. Így felülmúlni az autó hivatalos fogyasztási adatát ilyen nagy mértékben igazán dicséretre méltó. Nagyon finom jobb lábfejjel és sima, biztonságos vezetéssel jól látszik, milyen hatékonyságra képes a valóságban egy négykerekű. Az üzemanyagárak ismét emelkedtek, ennyire pedig mindenki képes lehet, hogy mérsékelje a költségeket."

A másik győztes osztag tagjai a Honda swindoni kutatás-fejlesztő kollégái voltak. Fergal McGrath, Kyle Stevens, Jeremy Sibson és Rick Rowles összeállt, hogy két napig egymást segítsék tanácsaikkal. A tavalyi rekordjuk megvédése nem bizonyult egyszerű feladatnak. A kvartett összesen 407 mérföldet (kb. 655 km) tett meg a brit építésű, 1,6-os, dízel Civic Tourerrel. A fogyasztás 3,51 literre jött ki, amely 11,21%-kal múlta alul a hivatalos számokat. A túlteljesítés és az összetettbeli legjobb eredmény terén ez a harmadik, illetve a második helyre volt elegendő.

Fergal McGrath megjegyezte: "Összességében nagyon örülünk az eredménynek, különösen azért, mert az idei verseny sokkal nagyobb kihívással ért fel a korábbiakhoz képest. De mindössze egy tizedliterrel lemaradni az összetettbeli legjobbtól elég kínzó! A becsületes Tourer ismét jól teljesített. Jól töltöttük ennek a baráti versenynek a napjait, amelyben számos nagyon tapasztalt pilótával és lenyűgöző járművekkel keltünk versenybe. Máris tervezünk a jövő évre!"

Az idei volt a 16. év, hogy az MPG Marathonon lehetőség nyílt felhívni a figyelmet a hatékony, takarékos vezetésre. Emellett a legújabb, környezetbarát modellek kiváló képességeit is megismerhették a résztvevők és az olvasók.

Kapcsolódó cikkek

> Győztes márka a Honda az emisszió terén

> Félre nagyágyúk: Év Autója díjnyertes az NSX