HondaNet

royal honda

Műszaki vizsga és vizsgáztatás tudnivalók

A műszaki vizsga célja az, hogy csak megfelelően működő és biztonságos járművek kerüljenek forgalomba. Ezért rendszeresen el kell vinnünk járművünket műszaki vizsgára. Lássuk, mit kell tudnunk a műszaki vizsgáról, beleértve az érvényességi időt, a felkészülést, a szükséges dokumentumokat és magát a vizsga menetét.
Meddig érvényes a műszaki vizsga?
– Új személygépjárműveknél a műszaki vizsga négy évig érvényes, már használatban lévő járműveknél pedig két évig. Kivételek: taxik évente, oldtimerek 5 évente, és bizonyos átalakítások esetén ismételten szükségessé válhat a vizsga.
Hogyan készülj fel a műszaki vizsgára?
– Ellenőrizd a forgalmi engedélyt a lejárat időpontjáért. Körülbelül egy hónappal a lejárat előtt időpontot kérj a szervizben. Fontos, hogy ne hagyd az utolsó pillanatra, mert apró javításokra lehet szükség.
 
Szükséges dokumentumok a műszaki vizsgához:
Magánszemélyeknek:
– Személyi igazolvány
– Lakcímkártya
– Forgalmi engedély
– Meghatalmazási formanyomtatvány (szükség esetén)
 
Jogi személyeknek:
– Forgalmi engedély
– Meghatalmazási formanyomtatvány
– Cégkivonat
– Aláírási címpéldány
 
Műszaki vizsga menete:
A vizsga során ellenőrzik a jármű minden törvényben előírt követelményét, beleértve a kormányberendezést, motor- és erőátviteli rendszereket, károsanyag-kibocsátást, zajterhelést, kipufogórendszert, fékberendezéseket, lengéscsillapítókat, alvázat, karosszériát, belteret, üzemanyag- és hűtőrendszert, motorolajat, azonosítókat, szélvédőt, üléseket, biztonsági öveket, légzsákokat, gumiabroncsokat, felnihez tartozó kötelező kiegészítőket, műszereket, visszajelzőket, világító- és hangjelző berendezéseket.
 
Hibatípus-kategóriák:
– Kisebb hiba: Nem szükséges újabb műszaki vizsga. A hibát ki kell javítani, és az autó megkapja a „megfelelt” minősítést.
– Komoly hiba: Sikertelen vizsga. A hibát ki kell javítani, és két hónapon belül újra le kell vizsgáztatni.
– Veszélyes hiba: Sikertelen vizsga, érvényteleníteni kell a forgalmi engedélyt, és értesíteni kell a közlekedési hatóságot.
 
Tipp:
Kérj a szerviztől felkészítést műszaki vizsgára, különösen komoly vagy veszélyes hiba esetén. A felkészítés során az összes feltétel teljesülését ellenőrzik, és a hibák javítására időben sor kerül.
 
A műszaki vizsga menete a Royal Motor-nál:
  1. Előzetes műszaki vizsga átvizsgálás, ha kérted.
  2. Szükséges javítások elvégzése.
  3. Műszaki vizsgáztatás és ügyintézés.
 
A Royal Motor további szolgáltatásokat is nyújt, mint az előzetes átvizsgálás, autószerelés, karosszéria javítás, fényezés, eredetiség vizsgálat, első forgalomba helyezés és biztosítási ügyintézés.
 
Műszaki vizsga díja:
Az M1 kategóriába tartozó járművek, tehát a személygépkocsik műszaki vizsga díja 2023-ban 16 290 Ft. Ez egy hatósági díj, és a szervizeknél további szolgáltatások is igénybe vehetők, amelyek befolyásolhatják a teljes költséget.”