Mi is az a Honda Mugen?

honda

Soichiro Honda és Hirotoshi Honda

Apa és fia. Soichiro Honda nevét már talán többen ismerik. Az Ő nevéhez fűződik a szeretett márkánk alapítása, fejlesztése. Azonban Hirotoshi neve talán már nem annyira közismert. Hirotoshi Soichiro fia.

honda

Amikor Soichiro megalapította a céget biztosan nem tudta, hogy ekkorára fogja kinőni magát. Rengeteg ága, elképesztő sok rajongója, és annál is több felhasználója lett. Fia már a sikerbe, és a birodalom majdnem egészébe nőtt bele. Gondolhatnánk, hogy milyen jól jár majd a kis srác, hisz megörökli apja birtokát, addig is kitanulja minden apró részletét, és könnyedén elvezeti majd apja hagyatékát.

Mugen Company

Azonban Soichiro nem így gondolkozott. Édesapja úgy döntött, hogy a cége helyett pénzt ad fiának, had állja meg a helyét, és járja ki a saját útját a nagyvilágban. Utólag elképesztően sokan lehetünk,lehetnek hálásak a döntése miatt. Hirotoshi fogta a pénzt és megalapította 1973-ban a Mugen Company-t. Elkezdtek motorokat, illetve alkatrészeket fejleszteni versenyautókhoz, illetve motorokhoz. Az első átalakított motor az első generációs Honda Civicből került ki.

honda

Céljuk az volt, hogy versenymotorokat terveznek és fejlesztenek eladásra és hétköznapi autókhoz gyártanak majd alkatrészt. Később elkezdtek karosszéria elemeket is csinálni. 1986-ban a Honda felkérte a Mugen céget, hogy csináljanak motort a Formula 3-as autóba. honda

honda

A prototípust 1987-ben tudták tesztelni amely sikeres versenyeket futott 1988-ban.  Ugyan ebben az évben Akihiko Nakaya Mugen motorral nyert Japán F3 versenyt. Hirotoshi fejében a sikerek után rövid idővel megfordult a Formula 1-ben lévő lehetőségek. Ezt követően 1989-ben megépült az első Mugen F1 motor,, de ez még nem állt versenybe ekkor.A 3.5-liter V8-as továbbfejlesztett verziójának sikerét az 1994-es Lotussal kötött megállapodás hozta. Az első győzelmet az 1996-ban Monacóban megrendezett Nagydíj jelentette, ahol Olivier Panis vezette át a Mugen motorral szerelt Lotust a célvonalon. A második győzelemig újra több idő telt el. 1997-ben a Lotustól a Jordan csapatához pártolt a gyártó. Damon Hill a Spa pályán győzött.

honda

Jelen

Jogosan tehető fel a kérdés, mely talán néhány emberben megfogalmazódhat. Miért is érdekes ez? Nos. A Mugen nem állt meg itt. Ez a Formula 1-es világ elég távoli és elérhetetlen azon túl, hogy a televízióban követhetjük a futamokat, és szurkolhatunk kedvenceinknek.

VISZONT! Ami ennél sokkal érdekesebb...

Mint mondtam nem elégedtek meg ezzel. Továbbfejlesztették magukat, ami annyit jelent nekünk, hogy bizonyos csomagokat találtak ki. Az összes elérhető Hondához csináltak kiegészítő csomagokat, melyek nem csak látványelemeket tartalmaznak. Leggyakrabban vezérlésen, futóművön, kormányművön változtatnak, ezen felül külső változtatások jellemzőek. Mindezzel teljesítményt növelnek, melytől kicsit sportosabb lesz az autó. És ez minden autóra elérhető! Ezek a csomagok egyben megvásárolhatók és egy szakszervizben könnyedén beszerelik. A történet szép, a termék elképesztő, és egyedülálló.

honda
Honda Jazz Mugen BodyKit

honda
Honda Civic Type-R Mugen BodyKit

honda
Honda CR-V Mugen BodyKit