Kerékcsere, taktika, szerencse

Aston Martin Red Bull Racings Max Verstappen At The 2019 Formula One German Grand Prix 100709891

Ugyan kissé megkésve érkezünk ezzel a cikkel, de talán jó felvezetése lesz ez a hétvégi Magyar Nagydíjnak. A száguldó cirkusz előző versenyhétvégéjét Némeországban töltötte. A három szabadedzés valamint az időmérő edzés is szárazan telt. A verseny napjára azonban megérkezett az eső, amely megváltoztatatta a kilátásokat. Szó szerint. A verseny a megszokott módon felvezető körrel indult, azonban ez alkalommal egy helyett, négy felvezető kör volt, melyet a versenyzők a Safety Car mögött vezettek le. Az új szabályok értelmében a versenyigazgatóság döntése, hogy a két lehetőség közül a szokványos álló rajtot, vagy a gördülő rajtot alkalmazzák, melyet a Safety Car mögül végeztek volna el, az első mellett döntöttek.

German Gp Start E1564780716427

A rajtot követően Max Verstappen a második helyről indulhat, azonban a vizes pálya hatására visszaesik a negyedik helyre. A rajt utáni helyezkedést és kavarodást követően a négy Hondás versenyző a mezőnyben a következő képpen helyezkedik: Verstappen a 4., Gasly a 8., Albon a 16., Kvyat pedig a 17. helyet tudhatja magáénak.

A második kör folyamán Perez megforog a pályán, ezért beküldik a biztonsági autót. A helyzetet a teljes mezőny kihasználja, így a vizes gumiról intermediatre váltanak.

A tizedik körre elkezd felszáradni a pálya. Verstappen megszerzi a harmadik helyet, Albon pedig a 16.-ról a 9. helyre kerül. A tizenötödik körben virtuális biztonsági autót kell bevetni, ugyanis Riccardo alatt elfüstöl a Renault. Az újraindítást követően Gasly és Kvyat egy helyet javít előző pozícióján. A verseny közepe felé közeledve, elkezd újra esni az eső, melyre a RedBull csapata gyorsan reagálva kihozza kereket cserélni Verstappent, aki így veszít egy pozíciót és a 4. helyen tér vissza a mezőnybe. Norris kiesik a versenyből, így újra virtuális biztonsági autó lép érvénybe. Itt az események egész kaotikusak és már-már követhetetlenek lesznek, ugyanis a 29. körben Leclerc falba állítja a Ferrarit, ezért be kell jönnie a biztonsági autónak. A célegyenes előtti kanyar ekkora teljesen a versenyzők rémévé válik, így Hamiltoné is, aki a biztonsági autó bentléte alatt megpördül, majd szabálytalanul megy be a boxutcába.  Az újraindítást és a kavarodást követően Verstappen az első helyen van a RedBull Hondával, Albon pedig majdnem dobogós, 4.helyet tudhatja magáénak.
WNSLTS0F0IVCO261DEBN
Hamilton 5 másodperces büntetést kap a szabálytalan behajtásért, azonban letöltése előtt megelőzi Albont, aki így visszaesik az 5. helyre. A 42. körben Verstappen az első helyről kiáll kerékcserére, de addigra már akkora előnyt autózótt ki magának, hogy kerékcsere után visszaveheti pozícióját, de 5 körrel később megismétlik a kerékcserét, ekkor már csak a hetedik helyre jöhet vissza. A következő körben a Honda erőforrás, a tapadás és Kvyat közös erővel a verseny eddigi leggyorsabb körét autózzák, de az öröm nem tarthat sokáig, ugyanis két körrel később Verstappen intermediate gumijai bemelegnek és elveszi a leggyorsabb kört Kvyattól, azonban a Honda csak felülmúlja önmagát. Az 53. körben Hamilton kicsúszik, de csak egyetlen helyet veszít, Bottas pedig később megismétli Hamilton mutatványát, azonban kevesebb szerencsével, összetöri a Mercedest és kiesik.

XPB 996975 1200px

Eddig a Hondák szinte hibátlanul teljesítettek Verstappen megforgását leszámítva, de Gasly rosszul méri fel a távolságot saját, valamint Albon autója között, összeérnek és Albon oldallemeze kivágja Gasly bal első gumiját, aki így egyedüli Hondásként esik ki a versenyből. A kockás zászlóval elsőként Max Verstappent, másodikként Sebastian Vettelt, harmadikként pedig Danyiil Kvyatot intik le. Verstappen idei második, összesen pedig hatodik futamgyőzelmét, míg Kvyat idei első összesen második futamgyőzelmét ünnepelheti. A Honda dupla győzelmét már csak Verstappen leggyorsabb köréért begyűjtött plusz pontja múlja felül.

A versenyen bebizonyította a motorgyártó, hogy nem csak a nagy melegben, hanem esős időben is tökéletesen működnek az erőforrások, és könnyedén felvehetik a versenyt az ellenfelekkel. Már csak néhány óra van a Magyar Nagydíjig, melyre vasárnap ( augusztus 4-én) 15.10-kor kerül sor.

Gettyimages 1158334541 2048x2048 1564681857150 E1564780624837