Kiemelt helyen a Honda E és a Fireblade

305684 HONDA E AND FIREBLADE TAKE CENTRE STAGE AT PRESTIGIOUS RED DOT DESIGN Scaled
  • Két díjnyertes kortárs ikon, a Honda e és a Honda CBR1000RR-R Fireblade SP fogadja a Red Dot Design Museum látogatóit
  • Az egyedülálló formavilágáról és ultramodern kommunikációs rendszeréről ismert Honda e-t a „jövő autójaként” aposztrofálták a kiállítás szervezői – különleges koncepciójával két Red Dot-díjat is elhódított
  • A CBR1000RR-R Fireblade SP névre keresztelt gyorsasági motor egyedi formatervével és kimagasló, mégis könnyen uralható teljesítményével vívta ki a döntőbizottság elismerését
  • A két díj újabb tanúbizonysága a Honda elkötelezettségének a gyönyörű, kompromisszumok nélkül tervezett eszközök mellett 

Két érdekes darabbal bővült a különleges kortárs formaterveket felsorakoztató Red Dot Design Museum – világszinten is egyedülállónak mondható – gyűjteménye. A neves intézményben immáron a Honda következő generációs elektromos autója, a Honda e is szerepel, sőt a CBR1000RR-R Fireblade SP gyorsasági motort is megtekinthetik az érdeklődők. Előbbi a „Milestones in Contemporary Design” tárlat központi standján kapott helyet, annak a 76 darabos kollekciónak részeként, ami 2020 legjobb termékeit gyűjti egy csokorba a világ minden tájáról. 

A kompakt, elektromos kisautó modern, jövőbe mutató konstrukciójával a Red Dot: Best of the Best 2020 díjat sikerült bezsebelnie, ami kétségtelenül a legnagyobb nemzetközi elismerés a Red Dot Award: Product Design keretein belül, hiszen az adott kategória legjobbjainak ítélik oda minden évben. A Honda e kiválóságáról tanúskodik, hogy az okostermékek (ti. Smart Products) mezőnyében is elsőségre tört, míg kétkerekű márkatársa, a CBR1000RR-R Fireblade SP a motorkerékpárok között bizonyult a legkiválóbbnak. 

A páros a 2020/2021-es tárlat szerves része, aki szívesen megtekintené őket, Németországban, az esseni Red Dot Design Museumban megteheti. 

Peter Zec, a Red Dot Design alapítója és elnök-vezérigazgatója elmondta: „A Honda e nem egyszerű jármű, sokkal több annál. A Red Dot: Best of the Best 2020 díjat kapta meg, ami nem csoda, hiszen már az első pillanatban lenyűgözte a zsűrit, s minél közelebbről ismertük meg, annál biztosabb volt, hogy ez a modell lesz a kiválasztott. A Honda hihetetlen érzékkel és mélyre ható kutatói, illetve fejlesztői munkával adott választ a városi közlekedés problémáira. Úgy gondolom, hogy a Honda e afféle paradigmaváltás: nem csak az e-mobilitásról beszélünk, hanem a digitális világ új megoldásairól és a Honda újdonsága tökéletesen illik ebbe a képbe. Egy igazi okos eszköz, ami összeköti az otthont a mobilitással és messze túlmutat a képzelet határán. Nem tudnék még egy autót mondani, ami jelenleg képes erre.” 

305679 HONDA E AND FIREBLADE TAKE CENTRE STAGE AT PRESTIGIOUS RED DOT DESIGN Scaled

Az egyedi, konkáv, fekete panelektől, a jellegzetes, LED első-hátsó lámpaegységeken át, egészen a letisztult, aerodinamikai hatékonyságot szavatoló vonalakig minden új és korszakalkotó – a Honda tetőtől talpig újragondolta a kisautó, így a városi mobilitás fogalmát. Határozott tervezői filozófiáról árulkodik a hagyományos tükröket kiváltó Oldalsó Kameratükör Rendszer is, amit a kategóriában elsőként vezet be a japán gyártó. 

Makoto Iwaki, a Honda e kreatív igazgatója hozzátette: „A Honda e azért született, hogy a összekapcsolja az embert, a társadalmat és az autót, nem mellesleg a vásárlóközönség elé tárja a Honda jövőről alkotott képét. Miként eddig, úgy ezután is mindent megteszünk, hogy a Honda Design révén az összes látomásunk megvalósulhasson. Nagy boldogság számomra, hogy megnyertük ezt a díjat, és elképesztően büszke vagyok, hogy részesei lehetünk a Red Dot Design Museum gyűjteményének. Köszönöm mindenkinek!” 

Az új Honda e a vállalat első akkumulátoros elektromos autója az európai piacon, s nagy szerepet játszik a Honda azon céljának elérésében, miszerint 2022-ben már csak elektromos üzemmódra is képes modellek szerepelnek majd a választékban. 

305686 HONDA E AND FIREBLADE TAKE CENTRE STAGE AT PRESTIGIOUS RED DOT DESIGN Scaled

A Red Dot 2020 díjjal elismert CBR1000RR-R Fireblade SP a legendás Fireblade család legújabb, legmodernebb tagja. Tervezésekor a „Versenyre született” jelmondat határozta meg a mérnökök munkáját, s olyan motorkerékpár született, ami páratlan teljesítményt nyújt a versenypályán és radikális formaterv jellemzi. 

A Red Dot zsűrije hosszú napokon át tesztelte a Fireblade-et, hogy teljesítményéről és használati értékéről egyaránt képet kapjon, nem csak a formaterv alapján döntöttek tehát. 

Peter Zec hozzáfűzte: „Ha a Hondára gondolok, elsőként mindig a motorkerékpárok jutnak eszembe. A Fireblade nemes egyszerűséggel azért nyert, mert a Red Dot döntőbizottsága imádta, azt pedig tudni kell, hogy igazán őrült döntéshozókról van szó, közöttük egy profi motorversenyzővel, és a végsőkig próbára tették a motorkerékpárt. Nemcsak a dizájn elismerésre méltó, hanem a teljesítmény is, ez a legfőbb oka annak, hogy neki ítéltük a Red Dot díjat.” 

Összegzésében a zsűri elmondta, hogy a CBR1000RR-R Fireblade SP első sorban motorsport ihlette, harmonikus formavilágáért és aerodinamikailag hatékony idomzatáért kapta az elismerést, és persze a kimagasló teljesítmény, valamint a magával ragadó vezetési élmény is sokat nyomott a latban. A minimalista stílusban fogant orr-rész, az agresszív, meredeken ívelő oldalidomok és a megnövelt méretű alsó elemek éppúgy hozzájárulnak a kategória legjobb légellenállási együtthatójához, mint a gondosan formált légbeömlők és -légterelők. Az aerodinamikai hatékonyságot fokozó szárnyak a Honda MotoGP-versenygépéről (ti. RC213V) érkeznek, s azon túlmenően, hogy még látványosabbá teszik a formavilágot, a leszorítóerőre és az úttartásra is kedvező hatással vannak. Ez rendkívül fontos, ugyanis minden idők legizmosabb soros, négyhengeres, feltöltő nélküli Honda-erőforrása bújik meg a vázban. 

305687 HONDA E AND FIREBLADE TAKE CENTRE STAGE AT PRESTIGIOUS RED DOT DESIGN Scaled

Satoshi Kawawa, a Honda motorkerékpár-üzletágának vezetője elmondta: „A CBR1000RR-R Fireblade SP arra született, hogy versenyeket nyerjen minden kategóriában, beleértve a kisebb viadalokat és a nemzetközi futamokat is. Ezt a célt szem előtt tartva határoztuk meg a formavilágot és a stílust – a legapróbb részleteket is a kimagasló sebesség és teljesítmény, valamint az aerodinamikai hatékonyság jegyében dolgoztuk ki. Óriási megtiszteltetés, hogy ilyen nagy presztízsű díjjal ismerték el munkánkat.”Az évente átadott Red Dot Award: Product Design díjjal a nemzetközi piacon fellelhető termékek kiválóságát jutalmazzák. A nemzetközi zsűri negyven szakembert tömörít, akik tesztelik és értékelik a benevezett tárgyakat, majd összegezik és megvitatják tapasztalataikat. A Red Dot Design múzeum a világ legnagyobb kortárs dizájnt középpontba állító gyűjteménye. Különleges mivoltában nagy szerepet játszik, hogy az UNESCO Világörökség részének nyilvánított zollvereini szénbánya egykori épületegyüttesében kapott helyet. Júniustól egy éven keresztül két új, speciális kiállítás várja az érdeklődőket: a Kortárs dizájn mérföldkövei (Milestones in Contemporary Design) és a Dizájn a színpadon (Design on Stage), ezek részeként a Honda e és a CBR1000RR-R Fireblade SP is megtekinthető lesz. Természetesen minden kollekció messze átlagon felüli értéket képvisel és a 2020-as Red Dot győzteseket egytől egyig felsorakoztatja.

Extra tartalmakért keressék fel közösségi oldalainkat!