New Yorkban az új elektromos Hondák

Honda Clarity NYIAS 2017 004

A Honda a Nemzetközi New York-i Autószalonon mutatta be a Clarity modellcsalád legújabb tagjait. A már elérhető üzemanyagcellás kivitelhez csatlakozik a tisztán elektromos és a plug-in hibrid változat. Összesített eladásaikat 75 ezerre becslik az első négy évben, amely fontos lépés a vállalat elképzelésének megvalósításában, miszerint 2030-ra az eladott új autóik kétharmada elektromos lesz.

"A Honda Clarity teret ad a fejlett elektromos meghajtási technológiának, segít elterjedésükben" - mondta Jeff Conrad, az American Honda Motor Co., Inc. alelnöke. "A Clarity modellcsalád elektromos jövőképünk hírnökeként szolgál, rávilágítva erőveszítésinkre, amelyet a technológia fejlesztéséért teszünk."

"Az elektromosság a mobilitás és a Honda jövője, s mindez most veszi kezdetét az új Clarity szériával" - tette hozzá Steve Center, az amerikai Honda környezetgazdálkodásáért felelős részlegének alelnöke.

Honda Clarity NYIAS 2017 015

A Honda Clarity modellcsalád

A Honda új, elektromos autóknál használt, dinamikus stílusáról tanúskodnak a Clarity variánsai. Alacsony, széles, aerodinamikus felépítésük egyedi dizájnelemekkel kiegészítve - mint például az egyedi színek, első és hátsó lámpák, felnik, továbbá az eltérő orr-rész kialakítások - elegáns és fejlett külső stílusról árulkodik. Belterük öt felnőtt utasnak kínál elegendő helyet a kényelmes utazáshoz, a felhasznált anyagok prémium minőségűek.

A Hondákban megszokott vezetési élményről ez esetben sem kell lemondani. A sima, csendes és kifinomult vezetési tapasztalathoz az elektromos meghajtás kedvező nyomatékkarakterisztikája és gyorsítóképessége is hozzájárul. A Clarity modellcsalád a legújabb technológiákat üdvözölheti fedélzetén, mivel az Android Auto™ és a Apple CarPlay™, valamint a HONDA SENSING™ is megtalálható a felszereltségi listán.

A három különböző, luxusba csomagolt meghajtással a Clarity vásárlói széles körből kerülnek ki. A "három az egyben" platform stratégiának köszönhetően a Honda lépést tart az infrastruktúra és a piac fokozatos fejlődésével. Ultra-alacsony szénkibocsátású járműveket kínál, amelyek illenek vásárlói életstílusához, emellett gyarapítják a fejlett meghajtási technológiákkal szerelt autóinak számát, amely hozzájárul a szén-dioxid kibocsátás csökkentéséhez.

2018-ban egy teljesen új hibrid autó is színre lép az USA-ban, amely Amerikában készül majd.

1 2018 Honda Clarity Plug In Hybrid

Honda Clarity Plug-in Hybrid

A plug-in hibrid modellek között legnagyobb, 68 km-es tisztán elektromos hatótávval büszkélkedő modell még idén a márkakereskedésekbe kerül odakint. A hosszabb kirándulásokat a szuper-hatékony, Atkinson-ciklusú, 1,5 literes benzinmotorja teszi lehetővé, amely áramot termel, vagy bizonyos esetekben akár teljes egészében kiveszi részét a hajtásból. Az összesített hatótáv így több mint 530 kilométeresre nő.

A jármű egy 181 lóerős, 315 Nm-es csúcsnyomatékú elektromotorral rendelkezik, amely a benzinmotorból vagy a 17 kWh-s akkumulátor csomagból nyeri energiáját. Utóbbi feltöltése 240 voltos feszültségen 2,5 órát vesz igénybe. A kategória első hatékonyságot és az élménydús kilométereket a háromféle vezetési mód segíti: normál, econ és sport.

A Clarity modellcsalád várhatóan legnépszerűbb tagja kétféle felszereltségi szinttel kerül piacra.

6 2018 Honda Clarity Plug In Hybrid

Honda Clarity Electric

A tisztán elektromos változat 161 lóerős elektromotort kapott. 25,5 kWh-s akkumulátor csomagja normál hálózatról mindössze három óra alatt feltölthető, de gyorstöltőknél csupán 30 perc szükséges a 80%-os töltöttségi fok eléréséhez.

A szintén háromféle vezetési módot kínáló autó kedvező lízingprogrammal kezdi meg szereplését még idén Kaliforniában és Oregonban.

9 2017 Honda Clarity Electric

Honda Clarity Fuel Cell

Az Egyesült Államok Környezetvédelmi Hivatala még tavaly nyilvánosságra hozta a Honda Clarity Fuel Cell hivatalos adatait. Az ügynökség mérései alapján a Honda üzemanyagcellás járműve akár 589 kilométert is megtehet egyetlen tankolással, míg kombinált fogyasztása csupán 3,46 l/100 km.

A Clarity Fuel Cell az első autó, amelynek teljes hajtáslánca befért a „hagyományos” motortérbe. Ennek eléréséhez a Honda mérnökei – az elődmodellhez viszonyítva - 33 százalékkal csökkentették az üzemanyagcellák méretét és 60 százalékkal növelték sűrűségüket. Az átgondolt építésmód eredményeként rendkívül tágas utastér jellemzi az új generációt, öt felnőtt teljes kényelemben utazhat a Clarity-vel.

Európában csak néhány piacon, a HyFIVE program keretein belül forgalmazzák majd a modellt, az első példányok feladata az lesz, hogy népszerűsítsék az üzemanyagcellás technikát, egyúttal ösztönözzék a hidrogént is értékesítő töltőállomások hálózatának kiépülését. Mindemellett a Honda és iparági partnerei adatokat gyűjtenek majd az üzemanyagcellás járművek és hidrogéntöltő-állomások működéséről, a típust ugyanis a hétköznapi használat tanulságai alapján tökéletesítik, illetve fejlesztik tovább. A Clarity Fuel Cell első példányai 2016 végén érkeztek Európába.

A körülbelül 2800 dolláros önerővel havi 369 dollárért lízingelhető Clarity Fuel Cell-t használók számos előnyöket élvezhetnek például Kalifornia területén.

Honda Clrity

A Hondáról

A Honda megbízható, üzemanyag-hatékony és élvezetes vezetést biztosító autókat kínál fejlett baleset-megelőző rendszereivel együtt több mint ezer önálló, USA-beli márkakereskedésben. A modellpalettát a Fit, a Civic, az Accord és a Clarity Fuel Cell személyautók adják a HR-V, CR-V és Pilot szabadidő-autókkal együtt, a Ridgeline pickuppal és a családi Odyssey-vel kiegészítve.

A Honda 34 éve kezdett autógyártásba Amerikában. Jelenleg 19 főbb létesítményt működtet a kontinens északi részén. 2016-ban az USA-ban eladott Hondák több mint 96%-a Észak-Amerikában készült hazai és világpiaci alkatrészek felhasználásával.