Legjobb Tanulmányautó díj a mini Hondánál

  • Az elektromos koncepcióautó különleges építésmódjának és műszaki megoldásainak köszönhetően nyerte el a díjat
  • A 12 fős nemzetközi zsűri tagjai a legnevesebb járműipari kiadványokban publikálnak
  • Az elismerés első sorban a Honda K+F csapatát illeti, hiszen az Urban EV Concept tervezése során kidolgozott innovációk jelentős mértékben elősegítik elektromos autók fejlődését
  • Az Urban EV Concept bemutatása a Honda „Electric Vision” névre keresztelt stratégiájának első főbb lépése
  • Az Urban EV Concept sorozatgyártású változatát 2019 elejétől rendelhetik meg a vásárlók
123709 Honda Urban EV Concept   Design Story
Honda Urban EV Concept - Design Sztori

Újabb járműipari elismerésben részesültek a Honda szakemberei, az Urban EV Conceptet választotta ugyanis 2018 Legjobb Tanulmányautójának a Car Design díj zsűrije.

A versenyt az olasz „Auto & Design” magazin hirdette meg, a díjakat pedig egy 12 fős nemzetközi döntőbizottság ítélte oda, melynek tagjai a világ legelismertebb járműipari kiadványainak szerzői.

Az Urban EV Conceptet áprilisban választották be a 9 döntős tanulmánymodell közé, és a Honda győzelme jól mutatja, hogy élen jár az elektromos autók fejlesztésében. A Car Design díj nem az első elismerés, amit az Urban EV Concept kiérdemelt, tudniillik az amerikai „Automobile” magazin januárban szintén az „Év Tanulmányautójának” választotta.

118193 Honda Urban EV Concept Design Story

A Honda Urban EV Concept a 2017-es Frankfurti Autószalonon ünnepelte világpremierjét. Korszakalkotó konstrukciója adja majd a Honda 2019-től várható villamos járműveinek alapját, ehhez társul az egyszerű, letisztult formavilág, ami kontrasztot ad az ultramodern műszakiságnak.

Az alacsony, széles karosszéria kifejezetten sportosnak láttatja az Urban EV Conceptet, ezt erősbíti a karcsú A-oszlopok között húzódó, hatalmas szélvédő, ami olyan hatást kelt, mintha a teljes frontrészt kitöltené. Meghökkentő az oldalajtók kialakítása is, pántjaik ugyanis a két B-oszlopra kerültek. Az autó orr-részére, a fényszórók közé interaktív, többnyelvű, digitális kijelzőt (!) helyeztek a Honda mérnökei, melynek révén a vezető üdvözölheti a többi közlekedőt, tanácsokat adhat számukra vagy figyelmeztetheti őket a különféle veszélyekre. Mindemellett az akkumulátor töltöttségi adatait is képes megjeleníteni, ezáltal még egyszerűbbé teszi az autó használatát.

Igen vonzó a beltér is, hiszen kellemes tapintású, természetesen anyagokból állították össze a mérnökök, s elöl-hátul padülések várják az utazókat. A szürke kárpitoknak és a fából készült díszítőelemeknek hála afféle lounge (társalgó, váró, klub) hangulatot áraszt a kabin, a főszerep mégis a panorámahatást keltő, ajtókra is átnyúló LCD-kijelzőé.

A Honda Urban EV Concept egy csodálatos mérnöki alkotás, igazi egyéniség az EV-k kissé személytelen világában – áll a Car Design díj zsűrijének állásfoglalásában. – Egyedülálló formavilága múltidéző és jövőbe mutató esztétikai elemeket egyaránt felvonultat, kevés autó vonzza ennyire a tekinteteket és persze a vásárlókat – fűzték hozzá.

Az Urban EV Concept az első tiszta üzemű jármű, ami a Honda „Elektromos látomás” névre keresztelt stratégiájának részeként sorozatgyártásba kerül. A projekt legfőbb mozzanata egy vadonatúj, páratlanul hatékony elektromosautó-platform, illetve -hajtáslánc kifejlesztése, ami a jövőben a Honda zéróemissziós autóinak alapjául szolgálhat.

Az Urban EV Concept remekül szemlélteti a Honda gondolkodásmódját. Ultramodern technika letisztult, ellenállhatatlan karosszériával – ez az autó igazán közel áll az emberek szívéhez – mondta el Makoto Iwaki, a Honda K+F vezető kreatív igazgatója. – A teljes fejlesztőcsapat nevében szeretném megköszönni a zsűrinek, hogy értékelték azt a különleges szemléletmódot, ami a fejlesztőmunkát jellemezte. Ez a megközelítés egészen más, mint ami a jelenkor járműveinél tetten érhető. Az Urban EV Conceptre épülő sorozatgyártású modell már úton van, s csupa jót ígér a vásárlóknak. Könnyen használható, élvezetesen vezethető autó lesz, ami teljesebbé teszi az életet és egyszerűbbé a hétköznapokat – tette hozzá.

A komoly szakmai elismerésnek számító Car Design díjat harmadjára adták át ebben a formában. Eredeti változatát 1984 és 1997 között ítélték oda, első alkalommal nem más volt a nyertes, mint a Civic harmadik generációja.

Az Urban EV-rendelések felvételét 2019 elején kezdi meg a Honda, az első autókat pedig az év végén vehetik át a vásárlók.

132713 Honda Urban EV Concept Named Best Concept Car By Global Judging Panel
Honda Urban EV Concept - Best Concept Car