Kifutó befutó – Honda CR-V 1.6 i-DTEC 9AT teszt

Cr V Teszt 2017 3 E1529756524574

Következő tesztünkben a kifutó modellévében járó Honda CR-V legerősebb kivitelét vizsgáltuk. Az új széria ősszel érkezik, csak turbós benzines vagy hibrid kivitelben lesz elérhető - immáron 7 személyes utastérrel is. Addig is egy gazdagon felszerelt, Lifestyle Plus (Special Edition) kivitelt teszteltünk, igyekeztünk rávilágítani, miért érdemes a nagy kedvezmények mellett ezt a kifutó CR-V-t választani.

A CR-V frissített, negyedik generációja 2015-ben lépett színre Európában. Az előd főbb stílusjegyei megmaradtak, de egy kicsit határozottabbá, tetszetősebbé varázsolták a designerek a külsőt. A tesztpéldány 1,6 literes dízelmotorja a 2.2-es egységet hivatott helyettesíteni, és a 9 fokozatú automata váltóval társítva világ élvonalbeli üzemanyag-hatékonyságot és emissziós értékeket tud felmutatni.

Fb

Megváltoztak az első és hátsó lámpatestek, új a nappali menetfény, de a lökhárítók is módosultak. A CR-V megjelenése határozottabb, szélesebb benyomást kelt első ránézésre. A csomagtartón immáron egy ívelt króm csík fut végig, szépen kiemelve a H-logót, a ködlámpák pedig kis fészekbe, egészen a lökhárító sarkaiba kerültek. Szélesebb és stabilabb az összhatás.

1997-es európai bemutatkozása óta szép karriert futott be a családi Honda. 2015-ig több mint 750 ezer példányt adtak el belőle, és az elmúlt évek sikereit figyelembe véve, az amerikai piac húzóhatása révén elmondhatjuk, a világ legkedveltebb szabadidő-autójává nőtte ki magát a CR-V.

23

A recept nagyon egyszerű. Praktikus belső, amely méretével és variálhatóságával felnőttek és családok kényelmes utazását szolgálja. A modellfrissítéskor egy kicsit módosítottak a futómű geometrián és a nyomtáv szélességen, s a hangszigetelés terén is javítottak a mérnökök (+6%). Ami nem változott: kategória első, 589 literes csomagtér, egy mozdulattal, síkba billenthető ülésekkel; szedánokéhoz hasonló vezetési élmény, kényelmes ülések és persze a megbízhatóság.

A Honda vezetéstámogató rendszerei szintén elérhetők a CR-V-hez. Ebben a szériában debütált az intelligens, adaptív tempomat, amely képes megjósolni, melyik autó vág be elénk autópályán, így időben lassítja a CR-V-t. Ennek a továbbfejlesztett változata nagyon is jól tette a dolgát a Civic-ben néhány napja. Ülésfűtés, navi, automata váltó, lebillenő tükör, xenon fényszóró aktív kanyarfénnyel, kék hangulatvilágítás kilépőfénnyel; a napfénytető, a kulcs nélküli indítás és az elektromos csomagtérajtó hiányába nem haltunk bele. Az SE-hez fehér, fekete, szürke és piros színek érhetők el, nálunk egy szürke példány járt (Polished Metal Metallic).

Az 1.6-os motor 120 lóerős kivitelével többször autóztunk 4,9 literes átlagot. Az automata váltóval és a 160 lóerős, kettős megfúvásos turbófeltöltőt használó, a 2.2-es egységet helyettesítő blokkal erre egy litert rá kell számolni. A hengerfalak 9 helyett 8 mm vastagok, könnyebbek lettek a dugattyúk és a hajtórudak is. A fogyókúra eredménye igen jelentős, 47 kg-os mínusz a teljes hajtóművet tekintve. A forgatónyomaték megmaradt a 350 Nm-es csúcson.

A 160 lóerős kivitel belső súrlódását Otto-motor szintjére hozták a mérnökök. A dugattyúszoknyák vékonyabbak, a forgó alkatrészek pedig gondosan áttervezettek. Tetsuya Miyake fejlesztő elmondása szerint 1500-as percenkénti fordulaton 40%-kal kisebb a belső súrlódása az 1.6-os motornak a 2.2-es egységéhez képest, amely hatalmas eredmény. A változó geometriájú, 1,5 barra képes turbófeltöltő mellé a már ismert Bosch-féle injektorok társulnak 1800 baros nyomásértékekkel. Új az NOx tároló az Euro6b-nek megfelelően.

A 9 fokozatú automata váltóval élmény autózni. Hosszabb első fokozatának köszönhetően kényelmes a megindulás, aztán a sűrű fokozatkiosztás révén intenzív a gyorsítás. 10,2 másodperc alatt gyorsul 100 km/órás sebességre a CR-V, ekkor már ötödikben haladunk. Sport módban később vált fel a rendszer, a váltófüleket és a "kick down" funkcióval ellátott gázpedált használva teljes kontrollt gyakorolhatunk a kocsi felett, és lendületes tempót hozhatunk ki belőle. Autópályán hívható be jóformán csak a 8. és a 9. A jobb gyorsulás érdekében a kialakítás révén több fokozat közvetlen visszaugrására is lehetőség van, nevezetesen: 9-7, 9-5, 7-4, és 6-4.

Az 58 literes tankkal, a kedvező fogyasztással, a tekintélyes, 80 kg-os megengedett tetőterheléssel és a nagy csomagtérrel a CR-V mindig is jó családi autó lesz. Az újban már ültünk Genfben (nem is akartunk ám kiszállni belőle), de aki milliókat spórolva szeretne egy gazdagon felszerelt, 2017-es évjáratú modellhez jutni, annak ajánljuk, hogy őszig látogasson egy Honda márkakereskedésbe. Hosszú távra tökéletes, és ugyan tombol a dízel hiszti, én megemelem a kalapomat a Honda i-DTEC autói előtt. Eszembe jut egy 2007-es, dízel CR-V tulajdonos, aki fittyet hányva a sok bölcsre és károgóra, nemrég bejelentkezett az 540 ezres kötelező szervizre. A következő CR-V-je is dízel lesz, bár ahhoz már csak használtan fog tudni hozzájutni 2018-tól, ami cseppet sem zavarja. Városba jobb a hibrid, de hosszú távra nem, a dízelek pedig nem egyik napról a másikra tűnnek el az utakról.