Jövőterv

Honda CES 2020

 

Mint minden évben, így 2020-ban is megrendezésre került a hatalmas érdeklődésnek örvendő CES innovációs kiállítás. Az esemény során a gyártók, fejlesztők a legújabb leginnovatívabb termékeiket, prototípusaikat, ötleteiket mutatják be. A valójában befektetőknek, újságíróknak, és komoly érdeklődőknek megrendezett esemény mára bőven túlnőtte magát, hiszen ilyenkor Las Vegas teljes területén zajlanak a bemutatók a fő helyszínen kívül, a legtöbb szállodában megtalálhatók bizonyos fejlesztők prezentációi. Az egyébként is turistaforgalomban gazdag Las Vegas ilyenkor teljesen megtelik, az összes szállodaszobát elfoglalják.

A kiállítók között rengeteg új márka is megjelent, illetve a nagyágyúk is tiszteletüket tették, köztük a Honda is.

Érdekes koncepciókkal álltak elő, mint például az "Augmented Driving Concept", melyről a gyártó úgy nyilatkozott, hogy a felhasználók a felelősségmentes vezetés élményében részesedhetnek, azonban továbbra is megtapasztalhatják a vezetés örömeit és érzését. Ez valamelyest az önvezetés felé vezető út jele lehet.

A felületes leírások alapján egy olyan rendszert terveznek létrehozni, mely képes váltani az automata és a manuális vezetés között, olvasva a vezető szándékait, és mindezt zökkenőmentesen teszi.

Egy másik, és talán érdekesebb téma.

A Honda Xcelerator, a Honda Innovations globális, nyílt innovációs programja a CES 2020-ban debütál együttműködést az induló vállalkozásokkal, amelyek célja az emberi képességek és eszközök fejlesztése, amelyek elősegítik a munkahelyi ergonómiát a gyártási környezet számára. Honda Xcelerator emellett bemutatta a hamarosan piacra kerülő technológiáit is, amelyek együttműködésen alapulnak a Drivemode-val, amely okostelefon-alapú kapcsolódó szolgáltatásokat fejlesztett és működtet, valamint a SoundHound Inc.-rel, a hang-alapú AI és a társalgás alapú mesterséges intelligencia technológia innovátorával.

A CES hagyományos témáin túlmutató új területek felkutatása során a Honda Xcelerator négy partnert mutat be, amelyek megkísérlik átalakítani a gyártási környezetet. A Honda Xcelerator innovációs pavilonja olyan terméket mutatott be, mely célja a gyártófolyamat segítése, illetve a szerelés biztonságosabb, kockázatmentesebb lefolyása. 

Bemutattak egy olyan rendszert is mely segítségével leginkább a motorosoknak kedveznek, egy "Smartphone as brain" névre keresztelt szolgáltatást. Azonban ennél van egy sokkal érdekesebb hír is.

Safe Swarm és Smart Intersection, az igazi jövő, melyben nagy potenciált látnak, és valószínűleg kikerülhetetlen az önvezetés felé tartó úton. A biztonsági rendszer egyenlőre csak prototípus, azonban sokan dolgoznak a megvalósításon, azonban ez egy rettentő bonyolult folyamat, melyet nemhogy megvalósítani, de még elképelni is elképesztő bonyolult.

A rendszer lehetővé teszi a járművek valamint a biztonsági rendszerek közötti folyamatos kapcsolatot. Ennek segítségével, illetve a felszerelt kamerák és szenzorok segítségével a járművek képesek feltérképezni a környezetüket. Ez eddig rendben van. Vegyük alapul az önvezetést, hiszen legnagyobb értelme ebben az esetben van. A megosztott információk tartalmazzák a pillanatnyi elhelyezkedést, az irányt, valamint a sebességet egyaránt. Mindezek segítségével egy globális térképet kapunk. Millió algoritmus felhasználásával elkerülhetőek a balesetek. Önmagában ez is hatalmas előrelépés lenne, hiszen rengeteg gond megelőzhető, azonban egy még fontosabb dologra képes. Mindenki beül az autóba és munkába indul. Bekapcsoljuk az önvezető funkciót, és útnak indulunk, azonban a rendszer felülírhatja a tervezett útvonalunkat. Hogy miért is jó ez? A válasz egyszerű és kézenfekvő. A rendszer másodpercre pontosan képes lehet kiszámítani az össze autó helyzetét, és ennek segítségével minden felhasználónak úgy tervezi az útvonalát, hogy teljesen dugómentes közlekedést alakítson ki. Elgondolkoztató.

Honda Marysville Smart Intersection Pedestrian Source

Az előbb leírtak alapján mindenki értelmezze a fenti képet, és gonodljátok végig a rendszer valódi lehetőségeit és elmélkedjetek rajta. Amennyiben ez a rendszer így és ilyen formában valóban megvalósul, egyszerűn elképesztő érdekes lesz.