Új utastérlevegő-szűrőt fejlesztett ki a Honda

Kepkivagas
  • A többrétegű, progresszív filter megbízhatóan fogja meg a fertőző részecskéket, így útját állja az életképes vírusok terjedésének
  • Négy speciális réteg a maximális védelemért
  • A levegőben terjedő kórokozók több mint 90%-át megfogja a szűrő, ezt követően egy gyümölcskivonattal impregnált, biológiai rétegen áramlik át a levegő, ami a fertőző molekulák közel 100%-át semlegesíti

Új, prémium utastérlevegő-szűrő forgalmazását jelentette be a Honda. A különleges filter – egészségre rendkívül ártalmas – baktériumok, allergének és vírusok széles skálájával szemben bizonyult hatékonynak, beleértve a SARS CoV-2 vírustörzset is.

A szűrőt a Freudenberg Csoport munkatársaival közösen fejlesztették a japán cég szakemberei, és eredeti Honda alkatrészként, az alapszűrő alternatívájaként szerepel hamarosan a márka kínálatában. Legfőbb előnye, hogy aktív védelmet nyújt és ezáltal jelentősen csökkenti a levegőben terjedő kórokozók számát. A titok nyitja az egyedülálló, több rétegű konstrukció, ami megszűri, „elkapja” és „elfojtja” az ártalmas környezeti gázokat, bennük a szerves és szervetlen anyagok részecskéit, illetve molekuláit.

Eiichi Hino, a Honda Access Europe NV elnöke kifejtette: „Az emberek egyre tudatosabbak és egyre nagyobb hangsúlyt fektetnek a baktériumok és vírusok, pl. COVID-19 kórokozója, elleni harcra, ezért folyamatosan nő a védelmi megoldások iránti kereslet. Ez a prémium szűrő remekül mutatja, miként dolgozik együtt a Honda a partnereivel azaz gyorsan, hatékonyan, a járművezetők és az utasok egészségét, valamint menetbiztonságát szem előtt tartva.”

Hogy működik a Honda prémium utastérlevegő-szűrője?

A fertőzés kockázatának csökkentése érdekében érdemes rendszeresen friss levegőt beengedni az utastérbe, így jelentősen mérséklődhet a kórokozók koncentrációja. Ha a vezető aktiválja a belsőlevegő-keringetést, a légminőség jelentősen függ a szűrőrendszer minőségétől, illetve a levegőcsere gyorsaságától. A Honda prémium szűrőjének első két mikroszálas rétege a legkisebb por- és pollenrészecskéket, illetve vírus méretosztályú molekulákat is megfogja, majd az aktívszenes harmadik réteg veszi át a stafétát, ami megköti az egészségre veszélyes részecskéket és savas gázokat. A negyedik réteg nem más, mint egy innovatív, gyümölcskivonattal átitatott biohártya, ami foglyul ejti a levegőben terjedő kórokozókat és nem engedi, hogy (újra) az utastérbe kerüljenek. A piaci bevezetést megelőzően, átfogó tesztelési sorozatot az Austrian Research Institute (OFI) intézet munkatársai irányították.

A koronavírus cseppfertőzéssel terjed, tehát tüsszentés, köhögés és lélegzés közben kórokozók kerülnek a levegőbe, melyek több órán, sőt napon át fertőzőek maradhatnak. A helyzetet rontja, hogy a légmozgás, a hőmérséklet-változás és a páraképződés hatására a lerakódott részecskék újra a levegőbe kerülhetnek, tehát kulcsfontosságú, hogy a levegő átkeringjen a szűrőn.

A finomrészecske-szűrőként szolgáló rétegek a hagyományos anyagoknál hatékonyabban fogják meg a vírusokat. Erről tanúskodik, hogy nemcsak a nagyobb molekulákat (> 5 μm), hanem a kisebb levegőben terjedő kórokozókat is csapdába ejti (< 5 μm). A számok igencsak meggyőzőek: a Honda prémium szűrője a levegőben terjedő kórokozók 90%-át képes megfogni, a gyümölcskivonattal átitatott, aktív biohártya pedig közel 100%-ukat semlegesíti.

A SARS-CoV-2 kórokozó csak egy azon folyamatosan fejlődő vírusok közül, amelyek jelentős veszélyt jelentettek, illetve jelentenek az emberiségre. Az utazás közbeni fertőzés kockázatának csökkentésével a Honda fejlett szűrője az egyik leghatékonyabb járvány elleni eszköz a piacon.

Hogy mihamarabb elterjedhessen ez az új szűrő és minden jelenleg forgalmazott Honda modellhez elérhetővé váljon, ezért a bevezetése folyamatosan zajlik - országonként eltérően –, de a Honda hazai márkakereskedéseiben már kapható.

Extra tartalmakért keressék fel közösségi oldalainkat!