Motort kért, szárnyakat kapott!

Az elmúlt időszakban tudatosan kerültük a Forma 1 tartalmú cikkeket, esetleg egy-egy képet osztottunk meg a témában, mert a visszajelzések alapján úgy ítéltük meg, hogy nem egy közkedvelt téma. Viszont a mostani versenyhétvége mellett nem mehetünk el szó nélkül, mert legAz elmúlt időszakban tudatosan kerültük a Forma 1 tartalmú cikkeket, esetleg egy-egy képet osztottunk meg a témában, mert a visszajelzések alapján úgy ítéltük meg, hogy nem egy közkedvelt téma. 

Viszont a mostani versenyhétvége után nem mehetünk el szó nélkül, mert az elmúlt versenyeken az amit a RedBull Racing (és egyébként az Alpha Tauri is) nyújt teljesítmény után az a minimum hogy megemlítjük néhány szóban, még ha olvasottságban nem is lesz kiemelkedő.

Két versennyel ezelőtt Monacoban Verstappen átvette a világbajnoki ponttábla első helyét Hamiltontól, még ha csak néhány pontos vezetést is szerzett, ilyenre nagyon rég nem volt példa. 

Aztán jött a Baku-i verseny. A hidegzuhany, a változatos versenyek legváratlanabb alakulása. Rettentő meggyőzőnek tűnt az első pillanattól kezdve a Honda pilóták teljesítménye, és természetesen az autóké is. Az első szabadedzést Verstappen (RR) nyerte, Sergio Perez (RR) a negyedik helyet szerezte meg, Gasly (AT) a hatodik Tsunoda (AT)  pedig a 14. helyet tudhatta magáénak, de persze ez még semmitmondó eredmény a versenyhétvége ezen fázisában. 

A második szabadedzés eredményei:

Perez         1.

Verstappen    2.

Gasly        5.

Tsunoda    10.

A harmadik szabadedzés eredményei:

Gasly        1.

Perez        2.

Tsunoda    8.

Verstappen    15.

Tehát a szabadedzések eredményeiből kiindulva és az adatokkal kalkulálva jó esélyekkel vágtak neki a csapatok az időmérő edzésnek, mely az elvárásokhoz mérten talán kissé rosszabbul sikerült, ám egy 3. rajtkocka még mindig nem mondható rossz eredménynek Verstappentől, akit a 4. helyen egy szintén Honda pilóta Gasly követett, Perez a 6., Tsunoda pedig a 7. helyről rajtolhatott.

 

A verseny rengeteg izgalmat, és kihívást tartogatott. Egy jól összerakott RedBull stratégiával sikerült Verstappennek átvennie az első helyet. Majd jött a baj. A 31. körben Stroll nagy sebességnél defektet kapott, majd ez megismétlődött az ekkor még mindig vlágbajnoki ponttábla, de jelenleg a verseny első helyét birtokló Verstappennel is, ami egy kieséshez – és ezzel 0 pont szerzéséhez – vezetett. Ekkor a versenyt félbeszakítottak, az újraindítást követően pedig a rivális Hamilton hibáját követően szintén nulla pontot szerzett így megtartva Verstappennek az első helyet. 

Már itt is tapintható volt a feszültség mind a pilóták mind a csapatok között, de aztán következett a most hétvégi Francia nagydíj, ami huhh..

Hosszú idő után elmondható, hogy ténylegesen Honda uralta hétvége volt. Verstappen, Perez, Gasly és Tsunoda is jól teljesített. De ami ennél is fontosabb. Egy zseniálisan összerakott, és a nézők számára talán logikátlan és érthetetlen stratégiának köszönhetően Verstappen a verseny utolsó felében egy extra kerék cserét követően Hamilton nyomába eredt, és megelőzte az utolsó előtti körben. Nem volt nagy előzés, és nem volt egy kiemelkedő csata kettejük között, hiszen akkora gumifölény volt, hogy nem sok értelme lett volna kockáztatni, VISZONT!

Az a csapatmunka, amit a RedBull Racing ezen a hétvégén végig tanusított, na az az, ami tanítani való. Hogy Perez másodszorra is teljesítette azt a feladatot Baku után, amire lényegében szerződtette a versenyistálló, hogy stratégiai lehetőségeket nyissanak vele Verstappennek, amikor elengedte őt, hogy Hamiltont utolérje, a szerelőcsapat is, hogy az első kiállásnál sikerült Hamilton előtt maradnia Verstappennek, és a pont az I-re, hogy a végén Perez még levadászta Bottast, így megszerezve a 3. helyet a dobogón. Öröm volt nézni az egészet, rettentő izgalmas futam volt. 

A Honda a visszavonulását bejelentése után, ígéretet tett mind a csapat felé, mind pedig a szurkolók felé, hogy a 2021-es évet nagyon megnyomja, és minden erejét és tudását belerakva a lehető legtöbbet kihozza magából. A Francia hétvégére egy új motorral szálltak versenybe, amivel sikerült felvenni a versenyt az éllovas Mercedessel is, amire évek óta senkinek nem volt esélye. Rendkívül izgalmas idény elején vagyunk, kíváncsian várjuk a továbbiakat!