Honda CR-V Hybrid 2019

159157 2019 Honda CR V Hybrid

A Honda Hybrid Performance rendszer kifinomultság, hatékonyság és vezethetőség terén is új mércét állít

  • Az első hibrid Honda szabadidő-autó az európai piacon
  • A Honda Hybrid Performance hajtásláncot az intelligens Multi-Mode Drive rendszer vezéreli. Az elektronika képes automatikusan kapcsolni az energiaforrások között
  • A szinte teljesen csendben dolgozó hajtásláncnak köszönhetően páratlanul halk az autó működése
  • A hivatalos mérések alapján a kombinált CO2 kibocsátás csupán 120 g/km**, az üzemanyag-fogyasztás pedig akár 5,3 l/100 km is lehet az elsőkerék-hajtású kivitelnél

A vadonatúj CR-V a Honda első hibrid hajtáslánccal is kapható európai szabadidő-autója. A Honda CR-V Hybrid alapját az intelligens Multi-Mode Drive (i-MMD) vezérlőegységgel társított, két villanymotorra, egy lítium-ion akkumulátorcsomagra és az Atkinson-ciklusú, benzines erőforrásra épülő Honda Hybrid Performance rendszer adja. Kimagasló hatékonysága és kifinomultsága, valamint rövid reakcióideje többek között a közvetlen, innovatív erőátvitelnek köszönhető.

159149 2019 Honda CR V Hybrid
2019 Honda CR-V Hybrid

A CR-V Hybridben duruzsoló, 2.0 i-VTEC kódjelű, benzines generátor csúcsteljesítményre 145 LE (6200 f./perc) , míg a lítium-ion akkumulátorcsomagról táplált villanymotor 184 LE-vel és 315 Nm-es maximális forgatónyomatékkal teszik még gyorsabbá és élvezetesebbé az utazást. Vonzerejét növeli, hogy a fronthajtású kivitel 8,8 másodperc alatt gyorsul 100 km/órára, míg az összkerekes átiratnál 9,2 másodperc ez az érték. A CR-V Hybrid végsebessége 180 km/h.

Az elsőkerék-hajtású CR-V Hybrid CO2-emissziója csupán 120 g/km (javított NEDC-mérés), ehhez társul a szintén roppant alacsony, mindössze 5,3 l/100 km-es vegyes üzemben mért érték. Összkerekes változatánál a CO2-emisszió 126 g/km (javított NEDC-mérés), míg az átlagos üzemanyag-fogyasztás 5,5 l/100 km körül alakul.   

159165 2019 Honda CR V Hybrid
2019 Honda CR-V Hybrid

Intelligens menetüzemmódok

Az egyedülálló i-MMD intelligens működésével érdemelte ki az „i-” előtagot. Segítségével észrevétlenül kapcsolhat a rendszer a különféle menetüzemmódok között, ezáltal mindig hatékony és lágy a működés. A három üzemmód összehasonlítása:

  • EV Drive (elektromos) – a lítium-ion telepekről táplált villanymotorok hajtják az autót, a benzines erőforrás kikapcsol
  • Hybrid Drive (hibrid) – vegyes üzemben a kétliteres, benzines erőforrás egy másodlagos motort (generátort) hajt, amely által termelt energia kiegészíti a lítium-ion akkumulátorból nyert elektromos áramot.
  • Engine Drive (benzines) – egy zárókuplung közvetlenül összekapcsolja a benzines motort és a kerekeket

A CR-V Hybrid városi környezetben általában automatikusan kapcsol (oda-vissza) a Hybrid Drive és az EV Drive között. Hybrid Drive módban a benzines motor termelte áramot – egy generátor révén – az akkumulátorok töltésére is fordíthatja a rendszer. Az EV Drive tisztán elektromos üzemet is lehetővé tesz. Ilyenkor körülbelül 2 km-en át károsanyag-kibocsátás nélkül is haladhat a modell, természetesen a vezetési stílustól, a töltöttségtől, valamint az időjárási és útviszonyoktól függően. Ha a – főként autópályán ideális – Engine Drive program lép érvénybe, a belső égésű motor forgatja a kerekeket, az elektromos hajtómotor csak akkor kapcsolódik be a hajtásba, ha a vezető erőteljesen gyorsít és igazán nagy teljesítményre van szüksége.

159167 2019 Honda CR V Hybrid
2019 Honda CR-V Hybrid

Kényelmes, 60 km/óra körül cirkálásnál körülbelül a megtett távolság felét futja EV Drive üzemmódban a CR-V Hybrid, míg nagyobb, 100 km/órás tempónál általában az út harmadát gyűri le elektromos energiával a modell. Az i-MMD vezérlőszoftvere folyamatosan figyeli a jármű működését, a vezetési stílust és a környezetet, s villámgyorsan, önműködően, a vezető beavatkozása nélkül vált a különféle üzemmódok között.

A kétliteres, belső égésű erőforrás, a generátor és a vezérlőegység a motorházban kapott helyet, míg a lítium-ion akkumulátorcsomag a csomagtartó alá került.

Innovatív, fix áttételű erőátvitel

Klasszikus váltó helyett egyszerű, fix áttételű erőátvitel teremt kapcsolatot a mozgatásért felelős részegységek között, így páratlanul kifinomult a nyomatékleadás. Ez a szerkezet rendkívül precíz és kis helyigényű, még a más gyártók által a hibrid meghajtásban alkalmazott, bolygóműves, folyamatosan változó áttételű e-CVT-t is felülmúlja.

Bárhogy is, a márka mérnökei elképesztő munkát végeztek, ezt bizonyítja, hogy az energiaforrások közötti átállást és a start&stop rendszer kapcsolását egyáltalán nem érezni az utastérben, miként a nyomatékleadás is egyenletes. A szinte teljesen csendes hajtáslánccal megdöbbentően halk a CR-V Hybrid (NVH-értéke alacsony), és viselkedése is barátságos, nem érződik például a hajtási befolyás a kormányzáson, és a hirtelen pedálmozdulatokra is kifinomult választ ad a rendszer.

A szakemberek úgy hangolták az i-MMD-t, hogy passzoljon az európai vezetési stílushoz, így minden helyzetben lineárisan gyorsít a modell, a pedálmozdulatok pedig mindig harmóniában vannak a hajtáslánc válaszaival. Ez azért is fontos, hogy az autó hangja mindig megfeleljen annak, amit a vezető éppen elvár. Ráadásként a márka történetében először Aktív Hangszabályozó Rendszert (ti. Active Sound Control) építettek be a mérnökök, így még természetesebbnek tűnik az erőforrás hangja, és mindig igazodik az aktuális fordulatszámhoz.

159173 2019 Honda CR V Hybrid
2019 Honda CR-V Hybrid

Lassulást Szabályozó Kormánykapcsolók

A CR-V Hybridet Lassulást Szabályozó Kormánykapcsolókkal (Deceleration Paddle Selector) látták el, ezekkel a volán mögött elhelyezett fülekkel határozhatja meg a vezető, hogy gázelvételnél milyen tempóban csökkenjen a jármű sebessége. A lassulás mértékéről a hétcolos Vezetői Információs Kijelző (DII) tájékoztatja a pilótát, méghozzá szimpla, ék alakú szimbólumokkal. Ezek száma összesen négy lehet – minél több jelenik meg, annál erőteljesebb a lassulás.

Ha a vezető meghúzza a bal oldali, mínuszjellel ellátott kormánykapcsolót, a lassulás mértéke nő, a gázelvételt követő lassulási fázis pedig rövidebbé válik. Amennyiben a jobb, pluszjeles fület mozdítja maga felé, a lassulás mértéke csökken, a gázelvételt követő lassulási fázis viszont hosszabb lesz, így lágyabban „fékez” a CR-V Hybrid. A regeneratív, energia-visszanyerő fék a lassulási fázisban lép működésbe.

Normális helyzetben a lassulás mértékének kézi beállítása csak átmeneti, a rendszer automatikusan kikapcsolja, ha a vezető állandó sebességgel halad vagy gyorsít. Ha a CR-V Hybrid Sport üzemmódban halad, a manuálisan kiválasztott lassulási ráta marad aktív, egészen addig, amíg a vezető ki nem kapcsolja.

159155 2019 Honda CR V Hybrid
2019 Honda CR-V Hybrid
MODELL FELSZERELTSÉGI SZINT VÁLTÓMŰ CO2 KIBOCSÁTÁS (g/km) VEGYES ÜZEMANYAG-FOGYASZTÁS (l/100 km) LISTAÁR REGISZTRÁCIÓS ADÓVAL (HUF) METÁLFÉNY (HUF)
CR-V 2WD (Elsőkerék hajtás)
2.0 i-MMD Hybrid COMFORT e-CVT 120 5,3 9.599.000 160.000
2.0 i-MMD Hybrid ELEGANCE e-CVT 120 5,3 10.599.000
2.0 i-MMD Hybrid LIFESTYLE e-CVT 120 5,3 11.599.000
CR-V 4WD (Összkerék hajtás)
2.0 i-MMD Hybrid ELEGANCE e-CVT 126 5,5 11.299.000 160.000
2.0 i-MMD Hybrid LIFESTYLE e-CVT 126 5,5 12.299.000
2.0 i-MMD Hybrid EXECUTIVE e-CVT 126 5,5 13.399.000