Fűnyírótól NSX-ig

Nsx Rear

A széles termékpalettával büszkélkedő Honda Motor Company tervezési képességeinek csúcsa, az NSX lép színre a videóban. A 27 éve bemutatkozó legenda, az NSX vagy New Sportscar eXperimental volt az első sorozatgyártású autó a világon, amely teljesen alumínium karosszériával büszkélkedhetett. Lélegzetelállító teljesítménye kitűnő, 3,0 literes, V6-os benzinmotorjából eredt, menettulajdonságait pedig fejlett aerodinamikája javította.

Belsejének kialakításakor az F16-os vadászrepülő pilótafülkéjéből merítettek ihletet a tervezők. Legendás mivoltát tovább erősítette a háromszoros F1-bajnok, Ayrton Senna munkássága is, aki derekasan kivette részét fejlesztéséből.

Az elődmodell nyomdokaiba tavaly lépett az új változat, amely szintén forradalmian új technológiákat hozott a szegmensbe hibrid meghajtásával. Kézzel összeszerelt, 3,5 literes, biturbós, V6-os motorja mellett három elektromotor is kiveszi részét a hajtásból. Sebességváltója szintén fehér hollónak számít, miután kilenc fokozatot nem találni másutt a dupla kuplungos egységek között a szegmensben. Mindössze három másodperc alatt teljesíti a 0-100 km/órás sprintet, reakciói gyorsak, útfekvése stabil a kategória legalacsonyabb súlypontjának köszönhetően.

Az NSX-et a Honda kutatásfejlesztő csapata alkotta meg. A Honda R&D Americas, Inc. központja az ohiói Raymondban fekszik. A végeleges vonalakat a Los Angeles-i dizájnstúdióban húzták meg a japán Wako Studióból kikerült tervek alapján.

Rick Hendrick érdemelte ki a jogot, hogy megvásárolja az első sorozatgyártású NSX-et Amerikában. Az úriember a 2016 januári Barrett-Jackson aukción 1,2 millió dollárt fizetett az első modellért, amely összeget rákos gyermekek megsegítésére költik. A gyönyörű felnik, a kerámia fékrendszer, a karbon díszítőelemek a VIN001 jelzés nélkülözhetetlen velejárói.

Az NSX-ről

Az USA-ban a Honda luxusmárkájának nevét viselő modell felülírja a hagyományos szupersportautókról alkotott képzeteket.

Az NSX egyik érdekessége a Sport Hybrid Super Handling All-Wheel-Drive meghajtás, amely első a maga nemében a szuperautók birodalmában. Három elektromotorjának köszönhetően minden téren dinamikus teljesítményt nyújt – legyen szó gyorsításról, kanyarodásról és fékezésről. Nyomatékleadása egyenletes és változtatható a kerekek között.

A fejlett elektromos meghajtási technikát soha el nem öregedő külsőbe csomagolták a mérnökök: az innovatív karosszéria- és alváz-kialakítás kimagasló ergonómiával társul a kabinban. A vezető pontos, utasításokra azonnal reagáló gépet ural. A következő generációs NSX valóban a New Sports eXperience jelmondathoz hű vezetési élménnyel gazdagít.

Az NSX az egyetlen szupersportautó, amelyet az USA-ban álmodtak, fejlesztettek és gyártottak le hazai és világpiaci alkatrészek felhasználásával. Különálló gyártóközpontja a Performance Manufacturing Center névre hallgat, és Marysville-ben található.

115480 Honda NSX UK Dynamic Images