Az első HondaJet Európában

A Honda Aircraft Company megkezdte az első HondaJetek átadását az öreg kontinensen. A bejelentést az AERO 2016 keretein belül megrendezett, ünnepélyes átadón tette a márka képviselője. Az eseménynek a Németország-béli Friedrichshafen adott otthont 2016. április 20. és 23. között.

- Az első HondaJet átadása jelentős mérföldkő cégünk történetében, hiszen új gépünk immáron Európában is megmutathatja, milyen világraszóló újdonságokat hordoz - mondta el Michimasa Fujino, a Honda Aircraft Company elnök-vezérigazgatója. - Első vásárlóink, akik elkötelezték magukat a HondaJet irányába vállaltak némi rizikót, de kétség kívül megérte kockáztatniuk. Felemelő volt nézni őket, amikor átvették a gépet - tette hozzá.

Az első HondaJet Európában

Az első Európában szolgálatba lépő HondaJetet a Honda kizárólagos közép-európai HondaJet-kereskedője, a Rheinland Air Service üzemelteti majd.

- Több mint negyven éve vagyunk jelen az európai repülőgéppiacon, cégünk nemcsak repülőgépek értékesítésével, karbantartásával, javításával és felújításával foglalkozik, hanem képzéssel, sőt üzemanyag-forgalmazással is - árulta el Johannes Graf von Schaesberg, a Rheinland Air Service elnök-vezérigazgatója. - Nagy megtiszteltetés számunkra, hogy a Honda Aircraft Company partnerei, illetve a HondaJet közép-európai forgalmazói lehetünk. Alig várjuk, hogy az átadott géppel végre bemutathassuk, mire képes a teljesítmény és takarékosság terén is osztályelső HondaJet - zárta sorait.

A HondaJet teljesen új koncepciót valósít meg, s a legújabb, legmodernebb műszaki megoldásokra épül. Szárny felett elhelyezett motorja (Over-The-Wing Motor Mount), lamináris áramlású szárnyai és kompozit anyagokból készülő törzse a Honda mérnökeinek fáradhatatlan munkájával jött létre. Ezek a technikai csemegék a kategória leggyorsabb, legtágasabb és leggazdaságosabb gépévé teszik.

A HondaJet a Honda Aircraft Company - észak-karolinai Greensboróban található - központjában készül majd, HA-420 típuskódú változata 2015 decemberében kapta meg az FAA repülési engedélyét.

Az első HondaJet Európában

A HondaJetről

A HondaJet számos újszerű műszaki megoldást sorakoztat fel a repülőgép-építésben, a szárny felett elhelyezett hajtómű például nagymértékben növeli a repülési teljesítményt és csökkenti a légellenállást, illetve a fogyasztást. Az innovatív gép kisebb zajt kelt, amikor elrepül felettünk, ezenkívül a kategóriában a legtágasabb az utas- és poggyásztere. A HondaJet két darab kimagasló hatékonyságú GE Honda HF120 turbóventillátoros sugárhajtóművel készül. A sorozatgyártású repülőgéphez megfelelő, jelentősen tökéletesített repülőelektronikai berendezéseket választottak ki, köztük az új, élvonalbeli Garmin G3000-et. A teljesen üveg fedélzeti rendszer három 14 colos érintőképernyős kijelzővel készül.

A 4,5 millió dolláros HondaJet a Honda legelső kereskedelmi repülőgépe, amely jelentősen hozzájárul a vállalat dinamizmusáról és rendkívüli hatékonyságáról kialakult képhez. Az eddigi több száz magánrendelés után 2015-től már sorozatgyártásban készül a legfejlettebb magánrepülő, amely világszerte rendelhető lesz.

Az első HondaJet Európában

A Honda Aircraft Company-ről

A Honda Aircraft Company 2006 októberében alakult meg, s mára teljes egészében az American Honda Motor Co., Inc. tulajdonában álló leányvállalat. Észak-Karolinában, a Honda kutatásfejlesztési központjában 600 000 négyzetméternél is nagyobb területen folyik a HondaJet gyártása, fejlesztése, az adminisztráció, a szerviz- és értékesítési hálózatok felügyelete. Soichiro Honda, a márka alapítójának a mobilitás örömére megfogalmazott alapgondolatát viszi tovább az emberi közlekedés legfejlettebb ágával foglalkozó cég.

Honda Aircraft Company 43 országban van jelen, és a repülési iparág legtehetségesebb vállalatai közé tartozik.

Kapcsolódó cikkek

> Az ötödik éve a legjobb értéktartásúak az Acurák

> Giro d’Italia verseny 126 kísérő Hondával