Áttörés: A Honda a NASA-val fejlesztett akkumulátort

Honda HRI F Battery Diagram Master 120518 1 E1547237917455

A Honda Kutatóintézete, a Kaliforniai Technológiai Intézet és a NASA kutatói közös munkája során sikerült létrehozni egy olyan akkumulátortípust, amelyből sokkal jobb energiasűrűség mellett lehet energiát nyerni - a jelenlegi áramforrások nyújtotta lehetőségeknél sokkal kisebb ökológiai lábnyommal. A kutatócsoport új kapukat nyitott a magas energiasűrűségű akkumulátorok fejlesztésében.

Dr. Christofer Brooks, a Science társszerkesztője, valamint a Honda Kutató Intézet vezető kutatója elmondta:

„Az új fluorid-ionos akkumulátorok igencsak ígéretesnek tűnnek, ugyanis 10-szer nagyobb energiasűrűséggel rendelkeznek, mint a jelenleg elérhető lítium-ion akkumulátorok. A most használt Li-ion áramforrásokkal ellentétben az FIB-k (fluorid alapúak) nem jelentenek biztonsági kockázatot a túlmelegedés miatt, valamint az FIB-k forrásanyagainak beszerzése jelentősen kisebb környezeti hatást fejt ki, mint a lítiumé és a kobalté.”

02   2018 Honda Clarity Plug In Hybrid
2019 Honda Clarity Plug-In Hybrid

Az FIB-k megnyerő alternatívát kínálnak a potenciálisan nagy energiájú akkumulátorok elektrokémiai típusaikhoz, mint például a lítium- vagy a fémhidrid, melyek általában korlátokba ütköznek az elektródák örökölt, sajátos tulajdonságai miatt. A fluor alacsony atomtömegének köszönhetően az újratölthető elemek 10-szer nagyobb energiasűrűséget kínálnak, mint a lítium-ion technológiák elméleti értéke.

Azonban, míg ezek az akkumulátorok igen versenyképesek a nagy sűrűségű, következő generációs energiatárolók eszközök között, a szükséges hőmérsékleti követelmények korlátozzák őket.  A kutatócsoport ezért kidolgozott egy kémiailag stabil, széles feszültségtartományban alkalmazható elektrokémiai folyamatot, így nem szükséges nagy hőmérséklet (150 Celsius-fok) a fluorid elektrolit vezetőképességének fenntartásához.

A tudósok száraz tetraalkil-ammónium-fluorid sókat fejlesztettek ki szerves, fluorozott éter oldószerben oldva. A réz, a lantán és a fluor maghéj nanoszerkezetét tartalmazó kompozit katóddal párosítva a kutatók szobahőmérsékleten reverzibilis elektrokémiai ciklusokat hoztak létre. A jövő mobilitása mellett a kisgépek terén is felhasználható ez a technológia, amely mint közismert, a Hondának szintén hatalmas piaca világszinten.

25   2018 Honda Clarity Plug In Hybrid
2019 Honda Clarity Plug-In Hybrid

A Hondáról

A Honda megbízható, fejlett baleset-megelőző rendszerekkel ellátott, üzemanyag-hatékony és élvezetes vezetést biztosító autókat kínál több mint 1000 önálló, USA-beli márkakereskedésben. A modellpalettát a Fit, a Civic, az Insight, az Accord és a Clarity személyautók adják a HR-V, CR-V és Pilot szabadidő-autókkal együtt, a Ridgeline pickuppal és a családi Odyssey-vel kiegészítve.

A Honda több mint 35 éve kezdett autógyártásba Amerikában. Jelenleg 19 főbb létesítményt működtet a kontinens északi részén. 2017-ben az USA-ban eladott Hondák több mint 93%-a Észak-Amerikában készült hazai és világpiaci alkatrészek felhasználásával.

2018 Honda Accord Hybrid  001
2019 Honda Accord Hybrid