HondaNet

A Japán gyártó bejelentette, hogy 2026-tól visszakerül a Honda logó a Forma 1-be, azonban már nem a RedBull Racing színei alatt, hanem ezúttal az idei év egyik nagy esélyese és meglapatése, az Aston Martin Aramco Cognizant Formula One Team színei alatt.

Az ok egyszerű. A Honda 2040-re kitűzött karbonsemlegességi célja eléréséhez fontos, hogy minél több fejlesztést végezzen az elektromosság területén, a 2026-os versenyszabály változásokkal pedig sokszorosára emelkedik a hibrid rendszer szerepe a király kategóriában, így kézzel fekvő döntés született, ismételten visszatérnek.

A Honda célja, hogy a már jelenleg is nagyszerűen működő hibrid technológiáját, a lehető legfinomabbra csiszolja, amire a versenysport kiválló lehetőséget nyújt, aztán onnan implementálni lehessen a megszerzett tudást a napi járművekbe is, ahogy ez lenni szokott.

TOKYO, Japan, 2023. Május 24.

  • A Honda ma bejelentésre került, hogy a 2026-os szezontól erőforrás beszállítóként vesz részt a világbajnokságban, és együttműködési szerződést kötöttek az Aston Martin Racing csapatával.
  • A Forma 1 karbonsemlegességi célul 2030-at tűzte ki, amelyet a 2026-os új szabályrendszer alapozna meg résszben, ez azt jelenti, hogy a motor és a hibrid erőforrás aránya innentől kezdve 50/50%-ban oszlik meg.

Ettől az évtől az FIA előírja a motor teljesítményének kötelező csökkentését, miközben megháromszorozza az energiavisszanyerő rendszer teljesítményét, mely fékezéskor visszanyeri a a kinetikus energiát, és elektromos energiává alakítja át. (Ez pedig már ismerős lehet valahonnan, és itt össze is érnek a szálak)