HondaNet

A Honda bemutatja, hogy milyen sokféle módon hasznosítható a Honda Mobile Power Pack, vagyis a vállalat hordozható és cserélhető akkumulátora

Tokió, Japán, 2021. október 29. – A Honda Motor Co., Ltd. ma sajtótájékoztatót tartott a Honda Mobile Power Packről (MPP), azaz a vállalat hordozható és cserélhető akkumulátorairól, valamint a megújuló energiaforrások hasznosítására irányuló kezdeményezésekről.

A sajtótájékoztatón a következő témákról esett szó.

 • Kezdeményezések a megújuló energiaforrások felhasználásának bővítésére
 • Cél a teljes karbonsemlegesség
 • A fejlesztők szeretnék elérni, hogy az úgynevezett „pufferfunkció” segítségével egyensúlyba hozzák a villamosenergia-kínálatot és -keresletet.
 • Ebben nagy szerep jut az MPP-nek és más energiatároló eszközöknek.

Összességében arra törekszik a Honda, hogy 2050-re a teljes gyártásfolyamat karbonsemleges legyen, csakúgy, mint maguk a készülő járművek. Hogy ezt minél előbb elérje a vállalat, nemrég kidolgozta a „Honda eMaaS” koncepciót, ami tulajdonképpen összekapcsolja a tisztán elektromos járműveket az energiaszolgáltatóval, ami nagyban hozzájárul a „mobilitás szabadságához”, valamint a megújuló energiaforrások még sokrétűbb felhasználásához. Ez a koncepció biztos alapot nyújt a Honda elektromos autóinak és motorkerékpárjainak fejlesztéséhez, így bővül a márka kínálata, és egyre több tiszta üzemű modell válik elérhetővé. Emellett az MPP további hasznosításával, valamint az infrastruktúrához kapcsolódó, intelligens áramellátási műveletekkel könnyebbé válik a megújuló energia felhasználása.

Kétségtelen, hogy napjainkban az okozza a legnagyobb problémát, hogy a megújuló energiaforrásokból nyert áram mennyisége nincs egyensúlyban a pillanatnyi igényekkel. Elvégre a fogyasztás mértéke folyamatosan változik, csakúgy, mint a termelés intenzitása – utóbbira egyaránt hatással van az időjárás, az éghajlat, sőt az egyes napszakok változása is.

Márpedig, ha az áramtermelés nem tudja kielégíteni az igényeket, az áramkimaradásokat okozhat. Fordítva sem jobb a helyzet, ha túl sok a megtermelt energia, ugyanis ez túlterhelheti az elektromos hálózatot, ami úgy kerülhető el, ha még betáplálás előtt felhasználják a kinyert áramot. Erre nyújt megoldást a már említett, kulcsfontosságú „pufferfunkció”, mely segítségével egyensúlyba hozható a villamosenergia-kereslet és -kínálat.

Röviden összefoglalva ez a rendszer – például az MPP vagy más eszközök segítségével – képes átmenetileg tárolni az adott pillanatban felesleges áramot, hogy az akkor álljon rendelkezésre, amikor a fogyasztóknak szüksége van rá.

Ennek eredményeként könnyebbé válik az időjárás-érzékeny, megújuló energia felhasználása. Talán a legjobb példa erre a reggeltől estig megtermelt, napenergiából származó áram, ami – az MPP széleskörű elterjedésével – eltárolhatóvá válik. Így aztán késő délután, amikor a pillanatnyi villamosenergia-kínálat nem elégíti ki a keresletet, az MPP-be napközben feltöltött áram felhasználható. Ez kettős előnnyel jár, hiszen egyaránt csökkenti a villamosenergia-hálózat terhelését a nappali és az esti órákban. Ezen túlmenően az is szerepel a Honda tervei között, hogy áramhiány esetén az MPP-ben tárolt villamos energiát a Honda Mobile Power Pack Exchanger e: segítségével az elektromos hálózatba táplálja.

Így bővülhetnek a jövőben az MPP felhasználási területei

A használt, csökkent kapacitású MPP további hasznosítása, miután a telep – a degradáció miatt – már nem alkalmas autók, motorok és más járművek áramellátására.

Az akkumulátorszabványosítás elérése és az MPP alkalmazása új, eddig kiaknázatlan területeken.

Tény, hogy a karbonsemlegesség eléréséhez elengedhetetlen az MPP tömeges elterjedése és felhasználása a Honda minél több termékében, járművében. Ezzel egyidejűleg a Honda mérnökei azon dolgoznak, hogy minél több területen hasznosíthassák az idősebb, csökkent kapacitású MPP-ket. Ennek egyik lehetséges módja, hogy amikor a telep már alkalmatlan elektromos járművek áramellátására, akkor a háztartásban, például munkaakkumulátorként és kisebb fogyasztók áramforrásaként vegyék hasznát.

Hogy ez minél előbb megvalósuljon, több vállalatnál máris olyan termékek fejlesztését tervezik, melyek közvetlen energiaforrásként hasznosítják majd az MPP-t. A Honda azzal járul hozzá a munkához, hogy napjainkban az akkumulátorokra vonatkozó ipari szabványok létrehozásán dolgozik, megkönnyítve ezzel az MPP elterjedését és minél sokrétűbb felhasználását.

 • Az MPP fejlesztésének részletei

  A Honda – mint világszerte elismert autó- és motorgyártó – hasznos termékek széles választékát kínálja vásárlóinak, legyen szó két- vagy négykerekű járművekről, esetleg áramellátó rendszerekről. A vállalat vezetői kiemelt feladatnak tekintik a tiszta energia felhasználását a járművekben és háztartásokban, hogy ezzel is megkönnyítsék az emberek mindennapjait.

  Egyértelmű, hogy ez vezérelte a szakembereket a „hordozható és cserélhető akkumulátorok megosztott használatának” fejlesztésekor is. Szerették volna elérni, hogy az emberek bárhol és bármikor, kényelmesen felhasználhassák a megújuló energiaforrásokból előállított áramot, mégpedig úgy, hogy annak egy részét hordozható és egyszerűen cserélhető akkumulátorokban tárolják. Ez egyaránt hasznos lehet a háztartásokban, valamint a villanyautók és -motorok használata közben. Ezen túlmenően az MPP lehetőséget nyújt az embereknek, hogy akár másokkal is megosszák a korábban megtermelt áramot, azaz kölcsönösen kielégítsék villamosenergia-szükségleteiket, legyen szó autókról vagy háztartásokról. Ez egy rendkívül hatékony és rugalmas áramellátási rendszer, melynek alapja a Honda 2017-ben bemutatott MPP egysége.

  Az egyedülálló akkumulátor elsőként a márka 2018-tól megvásárolható, elektromos motorjában kapott helyet. Az új GYRO CANOPY e: elsősorban üzleti célú, vállalkozásoknak fejlesztett, háromkerekű robogó, mely a mai naptól Honda Mobile Power Pack e: (MPP e:) áramforrással kerül forgalomba, ami egy vadonatúj, még nagyobb kapacitású MPP-akkumulátor.

  A Honda korábbi kezdeményezései az MPP széleskörű felhasználására

  Immáron lassan három éve, egészen pontosan 2019 februárja óta zajlanak tesztek – a fogyasztók bevonásával – a Fülöp-szigeteken, ahol a helyben termelt többletenergiát MPP-áramforrások és elektromos motorkerékpárok segítségével hasznosítják. Ez a „helyben előállított, helyben felhasznált” elv megvalósításának első fontos lépése.

  Mi több, a Honda 2019 júliusa óta a Honda Indonéziában is számos helyen folytat hasonló kísérleteket MPP-egységekkel és elektromos motorkerékpárokkal. A munka célja, hogy az ott szerzett, valós tapasztalatok segítsék a megújuló energiaforrások minél szélesebb körű hasznosítását.

  A kutatássorozat utolsó állomása az idén februárban indult, indiai éles teszt, ahol háromkerekű elektromos taxikban teszik próbára az akkumulátorokat, és ez utóbbi teszt eredményei alapján kezdődik meg Indiában – 2022 első felében – a Honda MPP e: akkumulátormegosztó szolgáltatás.

  Az MPP e: főbb jellemzői

  A Honda Mobile Power Pack e: (MPP e:) egy hordozható és cserélhető lítium-ion akkumulátor, mely nagy mennyiségű, több mint 1,3 kWh elektromos áram tárolására képes, amivel lényegesen felülmúlja az MPP előző változatát. Az MPP e: házát és hordozófülét az eszköz tesztelésében résztvevő felhasználók visszajelzéseinek messzemenő figyelembevételével tervezték meg.

  • Sokoldalúság: Amellett, hogy az MPP e: megoldhatja a mobilitási eszközök energiaellátását, számos eszköz áramforrásaként is alkalmazható.
  • Tartósság: A folyamatos kisütések során jelentkező hőleadás megakadályozza a túlmelegedést, ráadásul az eszköz – normális üzemi körülmények között – megfelel a rezgés-, ütés- és vízállósági elvárásoknak is.
  • Információhasznosítás: A beépített vezérlőegység felismeri az MPP e: üzemi körülményeit, és rögzíti az összes paramétert. Ezeket az adatokat az MPP e: töltése során, a csatlakozókábelen keresztül gyűjtik össze, később pedig az akkumulátormegosztási műveleteknél és egyéb, másodlagos céloknál használják fel.

Az MPP e: kezdetben csak bérleti konstrukcióban lesz elérhető, mégpedig olyan vállalati ügyfeleknek, akik Honda e: üzleti célra fejlesztett motorkerékpárokat üzemeltetnek. Természetesen később más cégek is igénybe vehetik ezt a szolgáltatást, ha olyan terméket gyártanak, melynek áramellátásáról MPP e: gondoskodik.