Idén 40 éves a Honda Accord

  • Az 1976 óta eladott több mint 12,7 millió modellel az Accord Amerika legnépszerűbb, legkelendőbb autója az elmúlt négy évtizedet tekintve
  • A Honda több mint 10,5 millió Accordot gyártott Amerikában az ohiói üzem 1982-es megnyitása óta
  • Az egyéni vásárlók körében az Accord három éve áll az élen (2013-2015), a 35 éves vásárlók körében pedig hat éve első

1976-ban az amerikaiak új elnököt ünnepeltek, a kedvenc daluk a Silly Love Songs volt, és 59 centet fizettek egy gallon benzinért. Ekkor mutatkozott be a Honda Accord tetszetős és üzemanyag-hatékony ferdehátúként, s kezdte meg sikeres 40 éves pályafutását.

Idén 40 éves a Honda Accord

Az elmúlt 40 évben összesen kilenc generáción át az Accord jelentette a mércét az USA autóiparában. A vásárlók több bizalmat szavaztak neki ebben az időszakban, mint bármelyik más modellnek, így kelt el több mint 12,7 millió belőle. A folyamatos tökéletesítések és az innovációk révén az Accord szegmenst definiáló hírnévre tett szert. Az autó kategória első megbízhatósággal, tartóssággal, emellett kimagasló üzemanyag-hatékonysággal és alacsony emisszióval büszkélkedik a mai napig, nem beszélve a kifinomult vezetési élményről és dinamizmusról, nem megfeledkezve a szintén kategória első biztonsági teljesítményről sem.

A siker egyik jele, hogy az Accord rekordnak számító 30 alkalommal került fel a Car and Driver magazin top 10 legjobb autóját összefoglaló listájára. A mutatványra az autóipar más szereplője nem volt képes. Amíg az Accord köré hűséges vásárlói réteg épült az idősebb generációkból, az idő múlásával egyre több 35 év alatti fiatal választotta a középméretű szedánt, amelyet csupán a kompakt kategóriás Honda Civic Sedan tudott lekörözni az elmúlt hat évben az utóbbi viszonylatban.

"Az Accord a Honda kihívó szellemiségét testesíti meg. Személyében innovatív terméket kínálunk vásárlóinknak, amely minőségben, megbízhatóságban és értékben a legjobb" - mondta John Mendel, az American Honda Motor Co., Inc. autós divíziójának alelnöke. "Az Accord sikere négy évtizeden túl jár, amely az amerikai gyártási kultúrának és iparnak is köszönhető. Hálásak vagyunk vásárlóinknak a Honda iránti hűség és az Accordba vetett bizalom iránt, amelyet az elmúlt negyven évben kaptunk tőlük."

Az Accord volt az első Honda modell és az első japán autó, amelyet Amerikában gyártottak: majdnem 34 éve, 1982 november 1-je óta szakadatlanul működnek a gyártósorok a Marysville-i létesítményben. Az évek előrehaladtával az USA-beli East Liberty-ben, Birminghamben, Allistonban, valamint a Kanada-beli Ontarióban, továbbá a mexikói El Salto-ban is készült az Accord. A Honda összesen 10,7 millió modellt gyártott le Észak-Amerikában helyi és globális piacok számára.

Az Accord volt az első Egyesült Államokban gyártott autó, amelyet japán márka a tengerentúlra exportált: 1987-ben ohiói modelleket rakodtak hajóra és indítottak útnak Tajvanra, 1988 márciusában pedig a kupé változat Japán partjait vette célba.

A kezdetektől fogva máig egyedülállóan gazdag múlttal büszkélkedhet az Accord az autópiac kulcsfigurái között. A háromajtós ferdehátú tengelytávja akkoriban a mai Honda Jazzével megegyező volt. A mai napig számos karosszéria- és motorváltozatot élt meg a már kupé, szedán és hibrid kivitelben is kapható modell. Az abszolút sikerek három éve töretlenek odakint, hiszen az Accord áll az élen az egyéni vásárlók listáján (2013-2015).

Az Accord legfontosabb, sikerre vezető tulajdonsága a vásárlói igények megváltozásához való gyors alkalmazkodóképesség - beleértve a fiatalabb generációt, amely számára a telekommunikációs eszközök gyors és egyszerű csatlakoztatása új igényeket hozott a piacon. Az idei széria - amely tavaly esett át egy nagyobb ráncfelvarráson - az első nagy számban gyártott autó, amelyhez egyaránt elérhető Apple CarPlay™ és Android Auto™, amelyek az okostelefon és az autó központi rendszere közötti zökkenőmentes összeköttetéséről hivatottak gondoskodni.

A biztonság terén az Accord szintén az első Honda modellek között szerepelt, amelyek megkapták a Honda Sensing™ fejlett vezetéstámogató rendszert, amely képes megelőzni, illetve csökkenteni a baleseteket és azok hatásait. Az ütközésmentes közlekedéshez hídként szolgáló műszaki megoldás további újításai 2020-ig bemutatkoznak.

Az Accord modellnevet a Honda szakadatlan erőfeszítései ihlették az emberek, a társadalom és az autók közötti, a fejlett technológiákon keresztüli harmónia megteremtése terén. Az első széria 1976-os, júniusi bemutatója nemcsak az anyavállalat, hanem az egész autós piac történetében is mérföldkőnek számított. Az akkoriban a főleg motorkerékpárjairól és hatékony Civic-jéről ismert vállalat életében az Accord volt az első lépés a globális autógyártóvá válás és a meghatározó USA-beli jelenlét irányába. A piac számára az Accord egy újfajta autóval volt egyenlő, amely a praktikumot, a hatékonyságot és az értéket ötvözte sportos stílussal és élénk teljesítménnyel.

A Hondáról

A Honda 1959-ben kezdte meg tevékenységét az Egyesült Államokban, Kaliforniában, s jelenleg több mint 40 ezer alkalmazottja van Észak-Amerikában az értékesítési, a marketing, a finanszírozási, a kutatás-fejlesztési és a gyártási területeken. A vállalat helyi befektetéseinek értéke meghaladja a 22 milliárd dollárt.

Kapcsolódó cikkek

> Nagyszabású önkéntes hét a Hondánál Amerikában

> Acurás ínyencségek Kaliforniában