Új hegyi rekord a Honda Civic Type R-től

A Honda Civic Type R új rekordot állított a British Hillclimb Championshipben, miután az esemény 69. évfordulóján több mint egy másodperces előnyel ért célba a korábbi legjobb eredményhez képest. A forró ferdehátú így a leggyorsabb sorozatgyártású autóként szerzett pontot a megmérettetésen.

A Honda Civic Type R öt pontot zsebelt be győzelmével. Összetettben sikere a kilencedik helyre elég, vagyis a 0,83 mérföldes távot 54,69 másodperc alatt teljesítette.

Új hegyi rekord a Honda Civic Type R-től

A Craigantlet Hillclimb az Ulster Automobile Club által támogatott verseny. Első megrendezésére 1913-ban került sor. Észak-Írország 1947-től ad otthont a British Hillclimb Championship keretén belül ennek a fordulónak.

David Finlay skót újságíró, a Type R pilótája megjegyezte: „Tudtam, hogy az autó gyors, de azt nem, hogy mennyire. 57 másodperces idővel boldogan távoztam volna Craigantletből, így az 54 nagy meglepetés volt. A rekord menet nem volt tökéletes, így ebben még több is lehet.”

„Számos szériaautót vezettem a hegyi futamon, de messze a Civic volt a legalkalmasabb erre a célra. A Honda által adott utcai versenyautó elnevezés jó reklámszövegnek tűnik, de a hétvége után megerősíthetem, hogy a Civic Type R pontosan az!”

Phil Webb, a Honda UK autós részlegének elnöke így nyilatkozott: „A jelenlegi Civic Type R jó úton halad afelé, hogy a valaha volt legsikeresebb versenyautónkká váljon. Gordon Shedden keze alatt tavaly bajnok lett a modell a Brit Túraautó-bajnokságban, most pedig a craigantleti hétvégén diadalmaskodott.”

Új hegyi rekord a Honda Civic Type R-től

A Honda Civic Type R-ről

Az utcai versenyautó szívét a Honda Earth Dreams Technology családjának új motorja képezi. A 2,0 literes, turbófeltöltéses, közvetlen benzinbefecskendezéses motor 310 lóerőt produkál 6500-as percenkénti fordulat mellett, míg maximális forgatónyomatéka 400 Nm 2500-as fordulatnál. Ezeken felül a 270 km/h-s végsebességnek sincsen párja a szegmensben. A Civic legújabb generációja így a Honda legteljesítményorientáltabb Type R szereplőjévé válik, túlszárnyalva az Integra, az Accord és az NSX modelleket is.